Jak zrobić szybki i odżywczy obiad?

Jak zrobić szybki i odżywczy obiad?

 

Samodzielne gotowanie może niekiedy przysporzyć nie lada problemów. Największym zmartwieniem osób, które same przygotowują sobie obiady jest wykonanie ich w jak najkrótszym czasie, przy uzyskaniu pożywnego i zdrowego posiłku. Oto kilka przydatnych rad jak to osiągnąć.

 

Jakie sprzęty są przydatne do wykonania szybkiego obiadu?

Bardzo ważne jest to, by kuchnia była odpowiednio wyposażona. Nie wystarczą zwykłe garnki oraz patelnie – istotny jest sprzęt, który sprawi, że nawet bardziej skomplikowane czynności okażą się niezwykle łatwe do wykonania. Zdecydowanie jednym z tego typu sprzętów jest parowar. Można nabyć go w dwóch różnych wersjach. Jedna z nich to wygodny gadżet, który jedynie nakłada się na garnek gotującej się wody. Druga opcja jest o wiele bardziej zaawansowana i wymaga kupna sprzętu, który swoimi gabarytami, jak i ceną będzie różnił się od niepozornej nakładki – warto jednak w niego zainwestować. Jest bardzo łatwy w obsłudze – na poszczególnych poziomach znajdują się miski z dziurkami, w które wkłada się składniki, które chce się przyrządzić. Możliwe jest do przyrządzenia szerokie spectrum dań zaczynając od warzyw, po mięsa ryby, kasze, ryż, a nawet podgrzanie zupy. Konieczne jest jedynie pokrojenie wszystkich składników, a następnie włączenie na odpowiedni program. Wiele z tego typu urządzeń posiada dodatkowo system podgrzewania, jeżeli danie nie zostanie wyjęte z parowaru od razu, a nawet zaprogramowanie go na wybraną przez siebie godzinę.

 

Jakie składniki wybierać do szybkiego i odżywczego obiadu?

Wiele osób nie wie dokładnie jakie składniki mają wybierać, kiedy chcą przyrządzić coś na szybko. Wybierają zatem często mięsa, które tak naprawdę często wymagają odpowiedniego oporządzenia, a następnie długiego czasu do przygotowania. Dlatego warto jest stawiać na rozwiązania proste i przede wszystkim smaczne.

Podstawowym składnikiem takiego obiadu powinny być przede wszystkim warzywa. Są one niezwykle proste do przygotowania, ponieważ wystarczy je obrać (niektóre wymagają jedynie umycia), a następnie pokroić w odpowiednie porcje. Można je gotować, smażyć czy piec. Co więcej, dla miłośników różnorodnych smaków na pewno dużym udogodnieniem jest to, iż wybór w kwestii tego jak dana potrawa ma smakować jest naprawdę imponujący. Zawsze można je dobrać z różnymi przyprawami, które nie tylko ulepszają smak, ale również same wykazują szereg dobroczynnych właściwości np. pobudzają jelita do trawienia, przyśpieszają metabolizm czy pozwalają spalić tkankę tłuszczową.

 

Smażyć, gotować czy piec?

Warto jest również zwrócić uwagę na to, w czym przygotowuje się obiad, jeśli nie mamy lub nie chcemy mieć parowaru w kuchni. Wiele osób decyduje się na smażone potrawy. Jest to co prawda sposób na dość szybkie przygotowanie dużej ilości dań, jednak z pewnością nie jest to opcja najbardziej zdrowa. Bardzo często dobieramy do tej czynności nieodpowiednie tłuszcze lub takie, które nie dostarczają odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dobrą alternatywą jest gotowanie, ponieważ można w ten sposób przyrządzić naprawdę dużą ilość potraw. Najbardziej jednak rekomendowanym sposobem jest pieczenie. Idealnie do tego celu nadaje się wołowina bez kości. Podczas tego procesu wytapia się cały niepotrzebny tłuszcz, jak również możliwe jest przygotowanie mięsa, ryb i warzyw w tym samym czasie.