Jakie przetwory zrobisz latem

przetwory

Jakie przetwory zrobisz latem

Lato to doskonały czas na rozpoczęcie domowej produkcji przetworów. Na sklepowych półkach i straganach piętrzą się warzywa i owoce, pachną świeże zioła, a wokół kwitną w małych doniczkach kwiaty. Wystarczy tylko zapełnić koszyk i szybko wracać do kuchni, by przerobić ją w małą manufakturę. Nie zapomnijmy jednak, że oprócz słoików do przetworów niezbędne są przyprawy. Przepisy znajdziemy wszędzie, choć warto poszukać tych domowych zapisanych przez mamę lub babcię w zeszytach lub kartkach – te sprawdzone zawsze są najlepsze.

Ogórki

To jedno z najpopularniejszych warzyw, z których przygotujemy mnóstwo różnego rodzaju przetworów. Niezbędne przyprawy to oczywiście sól, czarny pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, gorczyca i czosnek. Oprócz tego zaopatrzmy się w ocet, olej i chrzan, kilka liści wiśni lub czarnej porzeczki, a także świeży koper – nie żaden koperek, tylko wielkie korony kopru – oraz cebulę i papryczki chili. Bardziej wymagający niech przygotują jeszcze musztardę, curry oraz kurkumę – pamiętajmy, że przetwory i przyprawy to duet obowiązkowy. Z podanych wyżej składników przygotujemy ogórki małosolne –gotowe do jedzenia już po kilku dniach i będące dla autora jednym z symboli lata – i kiszone. Ogórki konserwowe w zalewie octowej, a także sałatkę szwedzką z koperkiem. Jeśli pomieszamy wodę z musztardą otrzymamy ogórki w sosie musztardowym, które zachwycają delikatnym smakiem, a kurkuma, curry i chili dadzą nam ostre ogóreczki idealne do dań z grilla i pieczonego drobiu. Przetwory i przyprawy to całkowita wolność, którą ogranicza jedynie nasza wyobraźnia i oczywiście wytrzymałość kubków smakowych.

Pomidory

To przede wszystkim sosy. Przetwory z przyprawami ostrymi, jak i łagodnymi. Delikatny przecier pomidorowy idealny jako baza do zupy pomidorowej czy sosu do pizzy, albo pikantny keczup, który wypali niejedno podniebienie. Dawniej, zanim w sklepach pojawiły się na szerszą skalę pomidory w puszkach bardzo popularne było pasteryzowanie ich w całości w słoikach. Dziś warto wrócić do tego przepisu i spróbować samemu zamknąć smak i zapach świeżych warzyw w słoiku. Odpowiedni dobór przypraw do przetworu będzie tutaj kwestią kluczową – podobnie jak dobry sos ze świeżych pomidorów nie obejdzie bez cukru – tak samo tutaj należy go bezwzględnie, lecz z umiarem dodać. Do tego ząbek czosnku, nieco soli i pieprzu oraz obowiązkowa bazylia i mamy słoik pełen warzyw pachnących latem i pomagających przeczekać zimowy czas delektując się doskonałym spaghetti lub sałatką do obiadu. Świeże pomidory można także samemu wysuszyć i zamknąć w słoikach zalane rodzimym olejem rzepakowym lub oliwą. Nie musimy pasteryzować tego przetworu, ale przyprawy jak czosnek i bazylia będą niezbędne.

Warzywa korzeniowe

Tutaj sprawa jest nieco trudniejsza, bo są z natury twarde i wymagają odpowiednich marynat. Podstawową przyprawą do przetworów z warzyw korzeniowych będzie cukier, sól, ziele angielskie, pieprz a także ocet. Idealne do marynowania są buraczki – szczególnie latem, gdy są nieco większe niż botwinka i dużo mniejsze niż w jesieni. Doskonale pasują do mięs w zawiesistych sosach jakie jada się jesienią i zimą, a pozostałą po nich marynatę możemy wykorzystać do doprawiania barszczu czerwonego – ma cudowny słodko-kwaśny smak, który idealnie zaostrza smak zupy. Innym sposobem jest kiszenie buraków, które jest bardzo podobne do kiszenia ogórków. Zalewa, która w ten sposób powstaje jest bardzo zdrowa i doskonale oczyszcza organizm. Kolejnym warzywem, z którego zrobimy doskonałe przetwory z przyprawami podkreślającymi jego smak jest marchew pokrojona w małe kawałki i pomieszana z innymi składnikami takimi jak kalafior, cebula, fasolka szparagowa, papryka czy dynia i cukinia. Ten rodzaj marynat z dużą ilością soli nazywamy piklami i jest szczególnie popularny na wyspach brytyjskich, a także Francji czy krajach Beneluksu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *