Jakie przyprawy pomagają przy odchudzaniu

Jakie przyprawy pomagają przy odchudzaniu

W kontekście zrzucania wagi mówi się głownie o takich produktach jak warzywa, owoce, ryby i chude mięso. Tymczasem ważne jest nie tylko to co jemy, ale także to, czym nasze jedzenie przyprawiamy. Jakie przyprawy sprawią, że zrzucanie wagi będzie czynnością o wiele łatwiejszą? Czy zrzucanie wagi może być łatwiejsze stosując jedynie odpowiednia mieszankę przypraw?

Czy jedzenie ostrych przypraw może przyczynić się do utraty wagi?

Ostre produkty cieszą się szczególnym zainteresowaniem – wokół nich funkcjonuje wiele teorii, jak i mitów. Jedną z często spotykanych tez jest to, że ostre przyprawy mogą przyczynić się do utraty wagi. Jak się okazuje, jest w tym sporo racji, a wszystko za sprawą „magicznej” substancji, jaką jest kapsaicyna. To związek chemiczny, który działa na receptory bólu, tym samym dając uczucie pieczenia. Poszczególne rodzaje papryczek mają go więcej lub mniej – w skali Scoville’a czysta kapsaicyna może wynosić od 15000000 do 16000000 SHU.

Rozsądne dawkowanie tej substancji może korzystanie wpłynąć na spalanie, a proces ten jest niezwykle prosty. Dostarczone do organizmu ostre przyprawy powodują, że zaczyna się ono pocić. W wyniku tego pobudzane są enzymy trawienne, nie podrażniając przy tym żołądka.

Kapsaicyna obecna jest w takich przypadkach jak chili, papryka ostra mielona, niektóre odmiany pieprzu. Podobne działanie wykazuje imbir, który również rozgrzewa, a dodatkowo korzystanie wpływa na pracę jelit jeśli oraz reguluje wydzielanie soków trawiennych. Warto zatem nieco „wypocić” dodatkowy tłuszcz, dodając ostre smaki do potraw, które z reguły nie mają ciekawego smaku.

Czytaj również  Sed et diam pretium neque lacinia interdum.

Jakie potrawy warto jeść przy odchudzaniu?

Przyprawy są prawdziwym bogactwem jeśli chodzi o odchudzające właściwości. Oprócz wcześniej wspomnianych ostrych dodatków, warto zwrócić uwagę na te dodatki, jakie obecne są niemal w każdej kuchni.

Coraz więcej mówi się o prozdrowotnych właściwościach kurkumy. Jej lekko gorzkawy smak nie powinien przeszkodzić osobom zdeterminowanym do utraty wagi, a składnik ten powinien zagościć w każdej możliwej potrawie. Oprócz jej przeciw rakotwórczym właściwościom, wykazuje również cechy, które przyczyniają się bezpośrednio do spalania tkanki tłuszczowej w organizmie oraz hamuje jej powstawanie. Oprócz tego odpowiedzialna za prawidłową prace wątroby. Jej żółta barwa dodatkowo urozmaici pod względem wizualnym każdą potrawę.

Wystarczy zapytać babci o to jaka jest najlepsza przyprawa, która wspomoże prawidłową pracę żołądka, a na pewno padnie odpowiedź, że jest to mięta. Jest ona zalecana w formie herbatki, całych listków do naparów, jednak jej sproszkowana wersja może zostać wykorzystana do każdej potrawy, dodatkowo podnosząc walory smakowe – jej rześki smak doda im lekkości. Mięta reguluje wydzielanie żółci oraz procesy trawienne. Jedząc nieco tłustsze potrawy, warto pamiętać o tej przyprawie, by nawet niewielkie odstępstwo od surowej diety, nie odbiło się negatywnie na wadze.

Wystarczy niewiele wysiłku, by wspomóc swoje odchudzanie za pomocą kilku przypraw. Warto więc dodać je do smaku, jak i dla własnego zdrowia.

Czytaj również  Artykuły higieniczne przydatne w podróży