Tran – dlaczego jest zdrowy?

tran (2)

Tran – dlaczego jest zdrowy?

Olej z wątroby dorsza oraz innych ryb z rodziny dorszowatych to bardzo ważny specyfik wpływający pozytywnie na ludzkie zdrowie. Jest to nic innego, jak niezwykle popularny tran spożywany przez dzieci w formie pitnej lub specjalnych kapsułek. Produkt ten jest godny uwagi i warto go spożywać, ponieważ wpływa pozytywnie na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka.

Na polskim rynku można znaleźć bardzo wiele różnych preparatów określanych jako tran z wątroby dorsza. Istnieje możliwość kupowania i przyjmowania tranu w formie płynu (kilka łyżeczek dziennie). Jeśli ktoś jednak nie lubi smaku tego produktu to można kupić i przyjmować tran zamknięty w specjalnych kapsułkach. Dzięki temu jego smak nie będzie wyczuwalny, a mimo to trafi do organizmu i będzie działał na niego zbawiennie.

Wspomaganie pracy mózgu

Tran jest produktem bogatym w kwasy Omega 3, które wpływają pozytywnie na pracę ludzkiego mózgu. Stymulują one krążenie krwi oraz pobudzają do pracy komórki nerwowe. Dzięki nim można lepiej się skupić i wydajniej pracować umysłowo, więc warto go przyjmować w chwilach wytężonej pracy umysłowej. Zaleca się przyjmowanie tranu przez ludzi starszych, ponieważ wspomniane nienasycone kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera.

Bogactwo witaminy D

Warto dodać, że tran jest również bogaty w witaminę D odgrywającą istotną rolę w organizmie człowieka. Ciało nie jest w stanie samodzielnie jej produkować i jest ona pozyskiwana przede wszystkim z promieni słonecznych. Warto więc sięgać po tran w porze zimowej, gdy ilość światła słonecznego jest ograniczona. Razem z witaminą D, w tranie znajduje się witamina A regenerująca kości, zęby oraz usprawniająca przyswajanie wapnia i fosforu. Jest to więc produkt idealny dla rosnących dzieci oraz osób starszych, ponieważ zapewnia im ochronę przed osteoporozą.

Czytaj również  Jak zadbać o zdrowie dzieci - dajmy im sok

Tran – korzystny dla układu odpornościowego

Duża zawartość zdrowego tłuszczu sprawia, że tran skutecznie walczy ze złym cholesterolem, miażdżycą, zawałami serca, itp. Kwasy Omega 3 obniżają krzepliwość krwi i powodują wzrost poziomu dobrego cholesterolu. Jest to więc świetny produkt dla osób z nadwagą, ludzi starszych i prowadzących niezdrowy tryb życia. Dodatkowo produkt ten wpływa pozytywnie na rozwój dziecka w łonie matki.

Inne korzyści związane ze spożyciem tranu

Należy też dodać, że tran to produkt chroniący przed bólami reumatycznymi. Zawarte w nim składniki zapobiegają rozwojowi nowotworów piersi, jajników czy też jelit. Zapewniają one również bardzo dobrą ochronę przed rakiem prostaty i przerzutami. Warto zaznaczyć, że tran wpływa również bardzo dobrze na stan włosów, skóry i paznokci, wspomaga układ odpornościowy oraz chroni przed chorobami oczu. Nic więc dziwnego, że jest polecany przez dietetyków, lekarzy i innych specjalistów, ponieważ posiada bardzo wiele atutów. Produkt ten jest łatwo dostępny w Polsce w formie płynnej oraz w kapsułkach. Można go kupować bez recepty w aptekach, sklepach stacjonarnych, a także w internetowych punktach sprzedaży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *