Witamina C – dlaczego warto ją zażywać

Witamina C – dlaczego warto ją zażywać

Witamina C – dlaczego warto ją zażywać

Witamina C jest znana każdemu z nas, lecz nie wszyscy wiemy, dlaczego warto regularnie ją przyjmować. A tymczasem jest to konieczne, ponieważ ludzki organizm nie wytwarza jej samodzielnie, więc niewłaściwa dieta łatwo może się przyczynić do powstania niedoboru tej substancji.

Nie tylko na przeziębienia

Kiedy najczęściej przypominamy sobie o przyjmowaniu witaminy C? Wtedy, gdy dopadnie nas infekcja lub czujemy się osłabieni. Jej wpływ na organizm jest jednak na tyle istotny, że powinniśmy zażywać ją regularnie – najlepiej w postaci świeżych warzyw i owoców. Witamina C, zwana też kwasem askorbinowym, uczestniczy w procesie powstawania tkanki łącznej oraz produkcji kolagenu, który przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza krwotoki oraz skraca czas zrastania się złamań. Dzięki niej szybciej znikają siniaki, a nasza skóra dłużej zachowuje młodość. Regularne dostarczanie organizmowi witaminy C pozwala bowiem opóźnić proces powstawania zmarszczek i rozstępów oraz przeciwdziała tworzeniu się żylaków. To jednak nie wszystkie zalety płynące z codziennego przyjmowania kwasu askorbinowego. Nawyk ten może okazać się zbawienny dla wątroby, ponieważ przyczynia się do sprawniejszego odtruwania organizmu ze szkodliwych toksyn chemicznych oraz zwalczania grzybów i bakterii. Witamina C pomaga również zwiększyć odporność organizmu oraz zredukować ryzyko złapania infekcji – o ile przyjmujemy ją regularnie przez cały rok, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Wspomaga także funkcjonowanie układu krwionośnego oraz nerwowego, co jest szczególnie istotne w przypadku osób prowadzących stresujący tryb życia lub wykonujących ciężką pracę fizyczną.

Gdzie występuje witamina C?

Choć jej źródłem są powszechnie dostępne warzywa i owoce, to ilość przyswojonej witaminy zależy od sposobu przygotowania posiłku. Prawdziwym bogactwem kwasu askorbinowego są świeżo zebrane dary natury, które zjadamy na surowo na przykład w postaci sałatki. Wbrew pozorom w suszonych owocach nie znajdziemy go wiele, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury zanika nawet 80% tej substancji. Jeżeli sami przygotowujemy posiłek, pamiętajmy też o tym, by delikatnie obierać owoce i warzywa, ponieważ tuż pod ich skórką znajduje się najwięcej witaminy C.

Utrzymywanie prawidłowej diety może zapewnić nam stały dopływ kwasu askorbinowego do organizmu. Jeżeli jednak jesteśmy osłabieni lub chorujemy, przeciwdziałajmy powstawaniu niedoborów witaminy C, łykając dodatkowo żółte tabletki o lekko kwaskowym smaku.