Witamina C – rodzaje, występowanie, zastosowanie

witamina c

Witamina C – rodzaje, występowanie, zastosowanie

Witamina C (kwas askorbinowy) to związek, którego właściwości są wykorzystywane nie tylko w medycynie, lecz także w kosmetyce. Słynna jest jednak dlatego że wspomaga odporność organizmu. Kwas askorbinowy jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (także skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. A czym jest witamina C liposomalna i jakie ma właściwości?

Jak działa witamina C i czym się różni od witaminy C liposomalnej?

Witamina C (kwas askorbinowy) to najbardziej popularna witamina na wzmocnienie odporności, która powszechnie jest uważana za lek na przeziębienie. Codzienne przyjmowanie witaminy C w celach zapobiegawczych zmniejsza ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę fizyczną. Ostatnio coraz popularniejsza jest witamina C liposomalna, która została wprowadzona na rynek w 2004 roku przez amerykańską firmę. Cząsteczki witaminy C umieszczone są w otoczce lipidowej, przez co nie tylko nie drażnią żołądka, ale również stają się bardziej przyswajalne (więcej cząsteczek witaminy trafia do krwiobiegu), co stawia tą formę niemal na równi z dożylnym podawaniem witaminy C.

Jak się objawia niedobór witaminy C? Czy można ją przedawkować?

Niedobór witaminy C w organizmie może przyczynić się do osłabienia naczyń włosowatych, a także doprowadzić do rozwoju niedokrwistości, gdyż związek ten zwiększa wchłanianie żelaza. Ponadto może dojść do rozwoju szkorbutu, chorób wywołanych oksydacyjnymi uszkodzeniami wolnych rodników, astmy oraz zmian w kościach i chrząstkach. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, zaburzeń czynności jelit i braku łaknienia, a także u osób z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących. Witaminy C nie można przedawkować, gdyż nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana wraz z moczem i potem. Jeśli jednak jej dzienne spożycie przekroczy 1000 mg, mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe (bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka) i wysypka skórna. Ponadto duże dawki kwasu askorbinowego mogą powodować odkładanie się kamieni w układzie moczowym. Człowiek nie wytwarza witaminy C, w związku z tym musi ją dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów. Jest to bardzo ważna witamina, gdyż uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł. Kwas askorbinowy ma również zastosowanie w leczeniu nadciśnienia, gdyż udowodniono, że witamina C bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego. Witaminy najwięcej jest w aceroli, dzikiej róży, rokitniku oraz czarnej porzeczce.

Po co zażywa się witaminę C liposomalną?

Witamina C liposomalna redukuje stan zapalny związany z przeziębieniem, gorączką, grypą i alergiami. Odgrywa również ważną rolę w produkcji kolagenu, który jest głównym składnikiem więzadeł, kości, tarcz, ścięgien i skóry. Wykazano, że duża jej dawka poprawia proces gojenia się oparzeń, ran, zwichnięć i złamań kości. Co bardzo ważne pomaga stymulować pracę układu immunologicznego do walki z rakiem. Działanie liposomalnej witaminy C jest tak duże, gdyż wchłania się dużo lepiej niż zwykły kwas askorbinowy. Trudno przecenić znaczenie kwasu askorbinowego dla organizmu człowieka. Szczególnie polecana jest liposomalna witamina C, która wchłania się bardzo dobrze, co sprawia, że jej działanie jest bardzo silne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *