Coraz częściej na sklepowych półkach możemy znaleźć produkty oznaczone symbolami bio i eko. Znacznie częściej powstają też specjalne sklepy takie jak eko supermarket, w których można dostać produkty ekologiczne. Eko jedzenie zachęca nas do zmiany trybu życia na zdrowszy. Często pojęcia takie jak bio i eko używane są zamiennie. Czy faktycznie eko żywność i bio jedzenie to to samo?
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to co kupuje. Chodzi tu głównie o żywność. Jest to bardzo dobry trend, który zatacza coraz większe kręgi. Jednak jak w gęstwinie produktów wybrać te najlepsze? Większość sklepów w swoim asortymencie posiada produkty oznaczone eko i bio. Są one nieco droższe od innych produktów żywnościowych jednak takie eko zakupy na pewno szybko nam się zwrócą pod postacią lepszego samopoczucia i poprawy wyglądu. Jedzenie bio i eko to praktycznie to samo. Oznaczenia te mówią nam, że jedzenie zostało przygotowane w ekologiczny sposób. Do uprawy roślin nie zostały użyte żadne środki chemiczne, plony pochodzą z kontrolowanych pól, a jeżeli chodzi o mięso i jaja to zwierzęta były hodowane w odpowiednich warunkach i nie były karmione paszami z dodatkiem gmo.
Jeżeli chcemy mieć stuprocentową pewność, że kupujemy jedzenie ekologiczne musimy szukać na opakowaniach odpowiednich oznaczeń. Pierwszym z nich jest zielony listek z dwunastoma gwiazdkami. Oznacza on, że produkt odpowiada wymogom stawianym przez Unię Europejską uprawom ekologicznym.
Kolejną rzeczą, która wyróżnia produkty ekologiczne są certyfikaty. Warto sięgać właśnie po certyfikowane produkty, gdyż dają one gwarancję najwyższej jakości. Produkty certyfikowane podlegają restrykcyjnym kontrolom pod wieloma względami – zarówno, jeśli chodzi o samą uprawę czy hodowlę, jak i sposób przechowywania oraz transport zbiorów.
Dobrze jest też zwrócić uwagę na to, czy produkt oznaczony jest certyfikatem Fair Trade. Oznacza on, że jedzenie pochodzi z regionów, gdzie pracownicy plantacji i pól nie są wykorzystywani w nieuczciwy sposób, a także do pracy nie są zatrudniane dzieci.
Rosnąca popularność jedzenia ekologicznego sprawia, że coraz więcej nieuczciwych producentów próbuje sprzedawać swoje produkty z oznaczeniami zbliżonymi do oznaczeń certyfikowanych, mimo że nie posiadają takich uprawnień. Co należy robić, żeby nie dać się oszukać? Przede wszystkim dokładnie czytać etykiety. Najczęściej produkty, które mają uchodzić za eko jedzenie w swojej nazwie mają wplecione bio lub eko, jednak z modyfikacją graficzną np. zamiast „o” jest słoneczko. Również znaczek listka wygląda na takich produktach nieco inaczej.
Najlepiej kupować jedzenie w sprawdzonych miejscach, takich jak stacjonarny supermarket eko lub specjalizujące się w sprzedaży produktów bio sklepy internetowe.
Moda na produkty eko zapanowała również w innych branżach. W drogeriach znajdziemy kosmetyki bio, a w sklepach odzież przygotowaną z eko bawełny. Co ciekawe coraz więcej producentów zwraca uwagę również na to, aby opakowania ich produktów były ekologiczne. Produkowane są z recyklingowanych materiałów (papier i tworzywa sztuczne), a do druku używa się atramentów na bazie roślinnej.