Czy wiesz dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa ...

Czy wiesz dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia codziennie trzeba spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Oczywiście każdy wie, że to bardzo ważne, ale ze stosowaniem tej reguły bywa niestety różnie. Tymczasem owoce i warzywa mają doskonały wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i poprawiają jego odporność. Można je wręcz nazwać bombami witaminowo-mineralnymi. Co ważne, zawarte w owocach i warzywach mikroelementy są łatwo przyswajalne w przeciwieństwie do tych, zawartych w suplementach diety.

Jakie witaminy i minerały zawierają owoce i warzywa?

Zarówno warzywa, jak i owoce są bardzo bogatym źródłem fitoestrogenów, bioflawonoidów, błonnika oraz różnego rodzaju witamin i minerałów. Najbardziej istotne dla ludzkiego organizmu to:

witamina C – wspiera odporność i wytwarzanie kolagenu odpowiedzialnego za kondycję kości, skóry, mięśni czy dziąseł. Jej duże ilości znaleźć można w truskawkach, porzeczkach czy brukselce,

witamina A – potrzebna do funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiada też za prawidłową kondycję skóry i ma doskonały wpływ na wzrok. Zawiera ją chociażby sałata, a także marchewka i buraczki,

witamina D – odpowiedzialna za stan zębów, kości i mięśni. Sporo tej niezbędnej do życia witaminy można znaleźć np. w dyni,

wapń – jest niezbędny do utrzymania prawidłowego stanu zębów i kości, a znaleźć go można m.in. w szczypiorku czy natce pietruszki,

magnez – wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, redukuje zmęczenie i wyczerpania. Duże ilości tego pierwiastka zawierają pestki dyni oraz biała fasola,

Czytaj również  Niezbędne odżywki dla sportowców

cynk – ma istotny wpływ na metabolizm węglowodanów oraz różnego rodzaj makroelementów, a najwięcej zawiera go groch oraz fasola, a także orzechy,

– selen – to pierwiastek, którego obecność doskonale wpływa na stan włosów i paznokci. Jest również potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz układu nerwowego. Znajduje się m.in. w czosnku i kukurydzy.

Czy dzięki warzywom i owocom można schudnąć?

Jedną z największych zalet spożywania warzyw i owoców jest to, że wspierają one utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Są naprawdę pysznym dodatkiem do różnego rodzaju dań, mogą tez stanowić wyśmienitą przekąskę zastępującą chipsy, ciastka czy batoniki. Zarówno warzywa, jak i owoce zawierają duże ilości błonnika, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym i wywołuje uczucie sytości. Co więcej, ma on również duży wpływ na motorykę układu pokarmowego. Dzięki przyspieszeniu metabolizmu można szybciej stracić na wadze, lecz należy pamiętać, że niektóre owoce są dość kaloryczne i zawierają dużo cukru, np. banany, czy czereśnie, dlatego podczas diety lepiej ich unikać.

Czy warto jeść mrożone owoce i warzywa?

Oczywiście najzdrowsze i najbardziej wartościowe są warzywa i owoce świeże, które pojawiają się w sprzedaży sezonowo. Chociaż obecnie większość z nich można kupić przez cały rok, to jednak poza sezonem zwykle nie są one smaczne i często zamiast służyć zdrowiu, mają na nie negatywny wpływ. Z tego względu poza sezonem warto jeść mrożonki. Prawidłowo zamrożone i przechowywane owoce oraz warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych, a do tego można je mieć zawsze pod ręką.