Spożywanie posiłków w regularnych odstępach jest niezwykle ważne dla zdrowia i umysłu. Regularne jedzenie dostarcza potrzebnej organizmowi i umysłowi energii. Mimo to wiele osób nie je posiłku w pracy, gdyż często nie mają w jej okolicy sklepu czy baru, jednak w każdym miejscu pracy jest przecież pomieszczenie socjalne, w którym można przyrządzić pyszne i regenerujące siły dania gotowe.
Jednymi z najbardziej cenionych potraw są tradycyjne polskie dania, które każdy zna z domu. Wiele z nich jest pożywnych i doskonale sprawdzi się w miejscu pracy, a ich odgrzanie to dosłownie kilka chwil.
W rozmaitych firmach popularnością wśród pracowników cieszą się pulpety w słoikach i gołąbki, które wystarczy tylko lekko podgrzać. Równie popularne są flaczki, fasolka po bretońsku, a wiele osób zabiera do pracy także pierogi.
Często doskonałym pomysłem na lunch w pracy jest też zupa gotowa w słoiku, którą szybko można odgrzać. Często można kupić też w lokalnych sklepach lunche pakowane w tacki lub pudełka styropianowe. Można je kupić w drodze do pracy i spożyć w temperaturze pokojowej lub ewentualnie podgrzać w mikrofalówce.
Wiele osób wymaga od swojego lunchu, by był on wyjątkowo wyszukany i zgodny z najnowszymi trendami żywieniowymi. Do potrzeb tych dopasowują się też w sklepy, nawet w małych sklepikach można dziś dostać dania gotowe, które zachwycają oryginalnością i kompozycją często bardzo egzotycznych składników. Mogą one zawierać gotowane warzywa, ryby, owoce morza czy różnego rodzaju zdrowe kasze, które rzadko goszczą na stołach Polaków.
Popularne też są pakowane na tacki pierożki różnego rodzaju i inspirujące się kuchniami świata. Znajdzie się więc dania gotowe z pierożkami gyoza czy z różnymi wariacjami znanych z domu pierogów, jednak wypełnionych zdrowymi farszami, takimi jak farsz z cukinii, ze szpinaku, rozmaitych warzyw i innych pysznych i zdrowych półproduktów, często ekologicznych lub organicznych.
Dużą popularnością cieszą się też gotowe dania bazujące na obecnie bardzo modnej kuchni śródziemnomorskiej, które też są często pięknie zapakowane na tacki, a do tego wzbogacone rozmaitymi ziarnami i ziołami. Znaleźć wśród nich można zarówno mięsne, jak i te, które odpowiadać będą weganom.
Wśród osób chcących dobrze zjeść w pracy uznaniem cieszą się także różnego rodzaju wyszukane i sycące kanapki, z których część przeznaczona jest do jedzenia na zimno, a część stworzona jest z myślą o ich odgrzewaniu w mikrofalówce.
Powyższe pomysły na dania gotowe sprawdzą się wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba zjedzenia w pracy posiłku, który zasili ciało i umysł, będąc jednocześnie zdrowym.
Dania gotowe już dawno straciły łatkę niezdrowych i kiepskich, a wiele produktów to wręcz arcydzieło sztuki kulinarnej, które wprowadzi w zachwyt kolegów i koleżanki w pracy, co też jest ważne, gdyż wiele osób dzięki lunchowi chce się po prostu wyróżnić.