Rodzaje serów żółtych. Znasz je wszystkie?

Rodzaje serów żółtych. Znasz je wszystkie?

Dziś poświęcimy kilka słów jednemu z najpopularniejszych dodatków do wszelkiego rodzaju potraw oraz oczywiście kanapek, czyli żółtemu serowi. Jedni z nas wolą sery łagodne, o lekko słodkawym smaku, inni wybierają mocno słone wędzone o charakterystycznym zapachu -wszystkie są smaczne i w dodatku bardzo zdrowe, dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka.

Musimy jednak uważać, bo w większych sklepach i marketach obok nich możemy spotkać produkty sero-podobne, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Stara zasada mówi, że lepiej kupić mniejszą ilość dobrego jakościowo produktu, niż zaopatrywać się w towar kiepskiej jakości i w dodatku mogący wywołać niezbyt przyjemne historie żołądkowe.  Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po świecie serów żółtych, który ma być tylko zachętą do zgłębienia różnorodności tego doskonałego produktu (jeśli uwielbiasz sery, koniecznie zajrzyj też tutaj: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/zolte-na-wage/673).

Historia sera

Podobno pierwsze sery wyrabiano już 7500 lat p.n.e. i to w dodatku na terenach dzisiejszych rodzimych  Kujaw. Początki wytwarzania sera są ściśle związane z udomowieniem zwierząt – zarówno kóz, owiec jak i bydła. Pierwszy dokument, który pokazuje poszczególne fazy wyrobu sera to sumeryjska płaskorzeźba, która datowana jest na 3000 lat p.n.e. Jednak masowa i przemysłowa  produkcja sera to już czasy nowożytne i rok 1815 w Szwajcarii. Co ciekawe obecnie na świecie produkowanych jest około 4000 gatunków różnych serów – począwszy od sera żółtego, poprzez sery twarogowe, pleśniowe, twarde, miękkie i półmiękkie. Wybór jest naprawdę ogromny.

Czytaj również  Co na grilla?

Sery angielskie

Najpopularniejszy angielski żółty ser to oczywiście Cheddar, choć produkowany jest również w Holandii, Belgii, a nawet w Polsce. Jest to ser z mleka krowiego, dojrzewający, podpuszczkowy z gatunku twardych. Ma ostry lekko orzechowy smak i kolor żółto-pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do klasycznych burgerów z wołowego mięsa i niezbędny na „Desce Serów”. Drugi najbardziej popularny angielski żółty ser to produkowany również z krowiego mleka Cheshire. Jest to również ser podpuszczkowy, ale miększy od Cheddara i charakteryzujący się łagodniejszym smakiem. Produkowany jest w hrabstwie Chershire.

Sery holenderskie

Najpopularniejsze holenderskie żółte sery, to produkowane również na całym świecie Edam i Gouda. Klasyczny holenderski Edam wyróżnia czerwona woskowa otoczka i charakteryzuje go łagodny, lekko słony i pikantny smak. Podobnie jak Gouda jest produkowany z mleka krowiego i jest serem typu podpuszczkowego, półtwardego o prawie nie wyczuwalnym zapachu. Gouda z kolei charakteryzuje się intensywnym zapachem oraz mocno dojrzałym, ostrym i pikantnym smakiem – te dojrzewające do 18 miesięcy nazywane są Old Amsterdam i są jednym z najpopularniejszych holenderskich żółtych serów na świecie i doskonale pasują do konsumpcji z dodatkiem czerwonego wina.

Sery francuskie

Francja kojarzą nam się głównie z serami pleśniowymi, ale produkuje się tu przecież również doskonałe żółte sery. Jednym z najbardziej znanych jest wytwarzany z krowiego mleka Morbier, który wyróżnia biegnąca przez środek czarna bruzda – jest to wytwarzany dla zachowania tradycji ślad po warstwie sadzy, którą zabezpieczano dojrzewający skrzep, czyli podstawę sera. Drugi popularny francuski ser żółty to Saint Paulin – półmiękki, łagodny i doskonale komponujący się z winem obowiązkowy element prawdziwej „Deski serów”. Charakteryzuje się żółto-pomarańczową skórką, jak Cheddar, ale jest znacznie łagodniejszy w smaku i zapachu, a także wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego.

Czytaj również  Orzechy organiczne – hit czy kit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *