Kwasy omega 3, omega 6 i omega9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego byśmy byli zdrowi, potrzebna jest odpowiednia proporcja wszystkich kwasów nienasyconych, każdy z nich pełni bowiem w organizmie odmienną rolę. Niestety, nasz dieta bywa uboga w produkty zawierające te kwasy, więc warto je suplementować.
Kwasy tłuszczowe omega należą do grupy dobrych tłuszczów nienasyconych, które chronią nas przed chorobami. Kwasy omega 3 i omega 6 to wielonienasycone kwasy. Nasz organizm nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych, ale są mu one niezbędne do właściwego funkcjonowania, stąd ich nazwa: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Musimy regularnie dostarczać je w jedzeniu. Każdy z tych tłuszczów odgrywa w organizmie odmienną rolę. Najważniejsza różnica polega na sposobie, w jaki wpływają one na poziom lipidów. Pełnią też różne funkcje w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Do tego byśmy byli zdrowi, potrzebna jest właściwa proporcja wszystkich kwasów nienasyconych, a głównie kwasów omega 3 i omega 6, które ze sobą w pewnym sensie konkurują.
Stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powinien wynosić 1:5 lub 1:6. W wyniku przemian metabolicznych z omega 3 wytwarzane są związki o charakterze przeciwzapalnym, a z omega 6 tzw. hormony stanu zapalnego. Gdy jest za dużo omega 6, wypychają omega 3 ze szlaków metabolicznych, zakłócając korzystne działanie tych kwasów. Dieta przeciętnego Polaka nie spełnia takich wymagań. Jemy dość dużo tłuszczów roślinnych będących źródłem omega 6, a za mało ryb bogatych w omega 3.
Kwasy omega 3 obniżają poziom cholesterolu złego (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL) oraz obniżają poziom triglicerydów. Mają silne działanie przeciwzapalne, co jest wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Najważniejsze z nich – kwasy DHA i EPA stanowią budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe już od poczęcia. Kwasy omega 3 poprawiają pracę mózgu, serca, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach, zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy. Ponadto, zwiększają odporność organizmu, chronią przed zaburzeniami emocjonalnymi i chorobami nowotworowymi. Stosuje się je w leczeniu łagodnego nadciśnienia tętniczego, astmy oskrzelowej, atopowego zapalenia skóry, depresji, głównie u kobiet w ciąży, gdy niewskazane jest przyjmowanie leków antydepresyjnych.
Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie pochodzące z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza (kwasy DHA i EPA). Kwasy omega 3 są także w oleju lnianym i orzechach włoskich (kwas alfa-linolenowy). Dla tych, którzy nie lubią ryb albo jadają ich za mało, jest tran (wyciąg z wątroby, np. dorsza) i kapsułki omega 3 (spreparowany tłuszcz pochodzący z całej ryby).
Zdrowe odżywienie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dostarczane z pożywieniem kwasy omega 3 odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i układu odpornościowego. Jeśli jemy za mało tłustych ryb morskich, przyjmujmy suplementy dobrej jakości.