Świeże warzywa i owoce, dlaczego warto je jeść?

Świeże warzywa i owoce, dlaczego warto je jeść?

 

Choć można mówić różne rzeczy o edukacji w szkołach, to jednak przekazywanie młodzieży informacji o tym, jakie pozytywne efekty na zdrowie i organizm mają owoce i warzywa, jest bez zarzutu. I słusznie, ponieważ uczenie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat to świetny sposób, aby pozwolić zachować dobrą kondycję ciała aż do starości. Ale jakie konkretnie właściwości dają owoce, a jakie warzywa?

Świeże owoce i warzywa – naturalna dawka witamin dla organizmu

Owoce i warzywa to przede wszystkim witaminy – karoten, C, E, K, B – a także minerały (m.in. żelazo, potas), węglowodany, tłuszcze, białka oraz błonnik. Można jeść je w dużych ilościach, ponieważ są niskokaloryczne i z pewnością nie przyczynią się do nadwagi. Owoce często stanowią element diety osób cierpiących na przewlekłe schorzenia lub tuż po kuracjach, warzywa z kolei wzmacniają organizm i dostarczają mu niezbędnego budulca do prawidłowego funkcjonowania. Świeże owoce i warzywa powinny być jedzone zwłaszcza przez dzieci, którym dostarczają koniecznych składników do rozwoju. Zawarte w nich witaminy z grupy B, karoten czy wapń, służą do budowy mocnego organizmu. Najwięcej wpływającego na wzmocnienie wzrok karotenu zawiera marchewka, a warzywa zielone (np. sałata) mają bardzo duże znaczenie dla odporności organizmu.

Tropical fresh fruits and vegetables for healthy

Owoce i warzywa – sposoby podawania

Zarówno warzywa, jak i owoce  podawać można na różne sposoby. Bez obróbki termicznej w postaci surówek, gotowane lub też – w przypadku owoców – w formie płynnej, czyli soków. Najbardziej cenne dla organizmu są surówki, ponieważ w tej postaci ani warzywa, ani też owoce nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych. Te zaś mogą zostać w pewnym stopniu utracone przez gotowanie. Jednak w każdej formie są one wartościowym posiłkiem, którego nie sposób nie doceniać.

Czytaj również  W jakim wieku dziecko może jechać na kolonię? Sprawdź!  

Ile można zjeść?

Zapotrzebowanie organizmu na  owoce i warzywa zależy od wielu czynników, z których najważniejsze to wiek i stan zdrowia. Ogólnie przyjmuje się założenie, że owoce powinno spożywać się co najmniej raz dziennie, zaś optymalna liczba posiłków z warzywami to pięć na dobę. Oczywiście ten drugi warunek trudno spełnić w praktyce, warto jednak choć raz dziennie umieścić warzywa w swoim codziennym jadłospisie.

Świeże owoce i warzywa to nie tylko zastrzyk energii i budulca dla organizmu, ale również smaczny posiłek. Dlatego też warto o nim pamiętać i zawsze uwzględniać go w planowanych potrawach.