Chleb – źródło witamin i błonnika

pieczywo

Chleb – źródło witamin i błonnika

W ostatnim czasie można spotkać wiele publikacji na temat tego, że spożywanie chleba nie jest zdrowe. Niektórzy twierdzą, że pieczywo powinno się całkowicie wyeliminować z codziennej diety. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie, bowiem chleb posiada wiele cennych właściwości, jednak warto wiedzieć jaki jego rodzaj wybierać i na co zwracać szczególną uwagę.

Dlaczego chleb jest zdrowy?

Przede wszystkim chlebpieczywo jest niezwykle bogaty w błonnik, który jest bardzo ważny w procesie prawidłowego trawienia pokarmu. Znacznie zwiększa perystaltykę jelit, jak również działa jak „miotełka”, która usuwa wszelkiego rodzaju złogi. Polecany jest szczególnie osobom, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem.

Nie każdy jednak wie, że pieczywo jest również bogate w różnego rodzaju witaminy i minerały. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowy układ nerwowy, mięśniowy i odpornościowy.

Ponadto chleb zawiera takie składniki jak żelazo, które jest odpowiedzialne za prawidłowy rozwój kości, magnez, który przeciwdziała powstawaniu skurczy mięśni czy cynk, który wspomaga naturalną barierę odpornościową organizmu.

Zdrowe pieczywo to takie, które składa się z mąki, wody, soli, drożdży, naturalnego zakwasu, jak również mąki, która składa się z pełnych ziaren różnego rodzaju zbóż. Warto wybierać pieczywo ciemne, ponieważ zawiera ono często otręby, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane. Wszystkie te składniki są niemal niezbędne do prawidłowego trawienia, jak również są źródłem dobrych kalorii.

Czytaj również  Co na grilla?

Na jaki rodzaj chleba należy uważać?

Piekarze coraz częściej dodają do wypiekanego chleba substancje, które dalekie są od naturalnych. Jednak obowiązuje prawo nakazuje, że na etykiecie każdego produktu konieczne jest zamieszczenie wszystkich składników, z jakich wykonany jest dany produkt. Tym samym, jeśli w danym miejscu dodaje się spulchniaczy oraz konserwantów, wszystko musi zostać wypisane na etykiecie. Jeśli zatem chcemy spożywać zdrowy chleb, konieczne jest dokładnie sprawdzanie etykiet.

Kolejnym aspektem jest pieczywo kupowane w supermarketach. Od jakiegoś czasu większe sklepy wprowadziły nowe usługi, jakimi jest wypiekanie na miejscu. Niestety tego typu produkty nie szczycą się najwyższą jakością, ponieważ bardzo często są one tworzone z mrożonego ciasta.

Różnica między takim ciastem, a tym z piekarni jest bardzo duża, ponieważ hipermarkety wypiekają z ciasta głęboko mrożonego, ponieważ zawiera ono wcześniej wspomniane składniki „ulepszające”.  I chociaż piękny zapach ciepłych bułeczek jest bardzo kuszący, lepiej się powstrzymać.

Warto zatem kupować w piekarniach sprawdzonych, najlepiej lokalnych, gdzie dba się przede wszystkim o jakość sprzedawanego towaru. Takie miejsca, by przetrwać muszą oferować pieczywo z najwyższej półki.