Co na grilla?

grill

Co na grilla?

Po długiej i męczącej zimie chętnie zrzucamy grube okrycia i wychodzimy z domu. Wiosna to czas, gdy w ogródkach działkowych ruszają prace nad nadaniem zieleni świeżego wyglądu. Później nad ogrodami unosi się dym, których nie pochodzi z palących się ognisk, a z rusztu grilla. Rozpoczyna się czas biesiad na świeżym powietrzu. Co można grillować? Na pewno kiełbasy, mięso i warzywa? Czy owoce również?

Zanim grill się rozgrzeje

W menu grillowego przyjęcia powinny się znaleźć karkówka, kiełbasy i kaszanka, ale warto zadbać również o gości, którzy np. nie jedzą mięsa. Wegetarianie chętnie zjedzą pieczone warzywa z dodatkiem rozmaitych sosów przygotowanych na bazie oliwy. Osoby na diecie skosztują mięso z kurczaka, które jest szybkie w przygotowaniu i bardzo dobrze komponuje się z wieloma marynatami. Poza warzywami czy mięsem, grillować można także w zasadzie wszystkie owoce, co będzie ciekawym urozmaiceniem tradycyjnego menu. Banany pieczemy bezpośrednio na ruszcie.

Przygotowujemy kiełbasy, mięso i warzywa

Na ruszt położyć można także jabłka i gruszki. Potrawy z grilla będą pyszne, gdy doprawimy je świeżymi ziołami. Tłuste i ciężkie kiełbasy i mięsa wymagają intensywnych przypraw, które nadadzą im smak, ale są też korzystne dla naszego trawienia. Do mięsa trzeba podać warzywa – te przygotowane na ruszcie lub w formie sałatek. W każdych warunkach sprawdzi się mieszanka sałat z pomidorami, kiełkami i lekkim serem lub grecka sałatka z serem feta. Przygotowanie takiej sałaty zajmie jedynie chwilę, gdyż wystarczy kupić gotowy zestaw sałat i dodać do niego trochę warzyw. Nie zapominajmy również o napojach. Większość osób lubi piwo, ale niektórzy wolą wino. Zadbajmy także o odpowiednią ilość wody i lemoniady. Przygotujmy również wystrój – wystarczą świece i lampiony.

Czytaj również  Rodzaje serów żółtych. Znasz je wszystkie?

Co do kiełbas? Sosy i dipy do potraw z grilla

Nie zapomnijmy o sosach, które podkreślą smak kiełbas, pieczonego mięsa i warzyw. Przygotowanie domowego sosu do grilla nie jest kłopotliwe, zajmie kilka chwil i przyniesie doskonałe efekty, a taki sos z pewnością będzie lepszy od tych gotowych, które znajdziemy w sklepach spożywczych. Smakowitym dodatkiem do kiełbas i mięs z grilla są orzeźwiające sosy na bazie gęstego jogurtu ze startym ogórkiem, solą, pieprzem i posiekaną miętą lub melisą. Ciekawie smakuje sos miętowy, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem i warzywami. Pyszny jest sos serowy, który robi się z sera pleśniowego, kwaśniej śmietany kremowej i naturalnego jogurtu. Bardzo popularny jest sos tzatziki, którego bazą również jest jogurt naturalny. Pozostałe składniki to: sok z cytryny, oliwa z oliwek, ogórek, czosnek, świeże zioła oraz sól i pieprz.

Przyjęcie na świeżym powietrzu na pewno będzie udane, jeśli zadbamy o pyszne jedzenie i przyjemną atmosferę. Przygotujemy pyszne sosy, a warzywa, kiełbasy i mięso na pewno będą smakować wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *